Zioła

Zioła w mojej kuchni
Anyż: służy do aromatyzowania słodkich potraw
Bazylia: służy sałatek i przetworów pomidorowych
Czarny bez kwiaty: 
działają moczopędnie i bakteriobójczo
Chrzan: doskonała przyprawa do trudno strawnych potraw
pobudza funkcje przewodu pokarmowego działa moczopędnie
Goździk: służy do ciast, win, deserów
Imbir: używany do pieczywa cukierniczego, zup, mięs ,ryb 
Kakao: szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym
wpływa regulująco na organizm rozszerza naczyń krwionośnych
Kolendra: cenna przyprawa do mięs wędzonek zup np.: fasolowa
Lubczyk: przyprawa zapachowa
Mięta: dodatek do deserów wpływa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych
Mniszek lekarski: środek żółciopędny zalecany w stanach artretycznych i reumatycznych
Gałka muszkatowa: służy do zup , pasztetów, kremów, mięs, win grzanych
Kurkuma: żółty barwnik
Ostropest: przyprawa do pieczonych mięs, świeżych warzyw
Papryka: służy jako jarzyna i przyprawa do gulaszy, drobiu wędlin ostrych sosów
Pieprz: dodajemy do :mięs wędlin, ryb, sosów, sałatek, zakąsek
Czosnek: pasuje do tłustych i ciężko strawnych mięs
Kminek: stosuje się do potraw wzdymających np. kapusta
Liść laurowy: przyprawa do potraw mięsnych i rybnych
Chili: dodaje się do tłustych i ciężko strawnych potraw
Jałowiec: pobudza procesy trawienne stosuje się do potraw ostrych

Przyprawy ziołowe

Kurczak: czosnek, papryka, oregano, majeranek, tymianek
Baranina: bazylia, cząber, majeranek, rozmaryn, tymianek, czosnek
Indyk: majeranek, tymianek, czosnek, estragon
Wieprzowina: cząber, kolendra, czosnek ,tymianek
Wołowina: bazylia, cząber, kminek, liść laurowy, majeranek
Ryby: estragon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
Zapiekanki: cebula, czosnek, tymianek, majeranek, bazylia
Pieczywo: kminek, anyż, bazylia, mak, słonecznik, koper
Sałatki: bazylia, cebula, czosnek, estragon, majeranek, kminek, tymianek, rozmaryn
Marynaty: bazylia, jałowiec, kolendra, liść laurowy, rozmaryn
Pasztety: cebula, czosnek, majeranek pieprz, gałka muszkatowa
Zalewy: liść laurowy, goździk, majeranek, tymianek ,rozmaryn
Galaretki: cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
Przyprawy do deserów: cynamon, anyż, wanilia, imbir, kardamon, goździk, rodzynki, figi ,daktyle
Twaróg na słodko: cynamon ,imbir, wanilia
Twaróg na słono: cebula, chrzan kminek, koperek, szczypiorek

Zioła podczas diety
W diecie bezsolnej: cebula, czosnek, imbir, koper, majeranek
W diecie cukrzycowej: bazylia, cząber, imbir, majeranek, rozmaryn, szałwia ,tymianek
W diecie nerkowej: ograniczyć sól ,bazylia cząber, fenkuł, kminek, lubczyk, majeranek
W diecie wątrobowej: bazylia, anyż, majeranek, melisa, szałwia, wanilia, kminek

Zioła do sałatek
Bazylia: wzbogaca smak potraw z pomidorów i makaronu
Oregano: dodaje się do sałatek z ziemniaków makaronu
Estragon: przyprawa do dań z ryb owoców morza
Mięta: doskonała do sałatek owocowych
Kminek: przyprawa do mięs kapust i surówek z buraczków

Owoce
Orzechy są źródłem witaminy A C  E wapnia potasu i magnezu zmniejszają stężenie złego cholesterolu
Morele zawierają błonnik wspomagają przemianę materii oraz potas dobry dla serca
Jabłka wzmacniają mięśnie układ nerwowy działają moczopędnie wpływają pobudzająco na prace wątroby, błonnik zawarty w jabłkach  poprawia perystaltykę jelit likwiduje zaparcia
Figi bardzo duża zawartość błonnika wspomagają układ hormonalny
Rodzynki duża zawartość wapnia witamina B cynk żelazo podnoszą odporność
Migdały poprawiają pamięć wzrok stan włosów cery i paznokci
Śliwki pomocne w trawieniu  niedokrwistości serca zawierają żelazo fosfor wapń magnez  witaminę C i E
Kiwi zawiera witaminę C, B ,potas i błonnik
Żurawina zwalcza bakterie chroni przed wrzodami żołądka  podnosi poziom dobrego cholesterolu
Aronia zawiera pektyny błonnik witaminy C ,B PP i E  przeciwdziała miażdżycy i chorobą serca
Agrest źródło witamin C, B, PP prowitaminy A oraz zawiera żelazo, potas ,wapń ,fosfor
Czereśnie odtruwają organizm zawierają jod regulują przemianę materii
Maliny zawierają potas,magnez,wapń,fosfor,przeciwdziałają miażdżycy
Porzeczki bogate źródło witaminy C ,P  pomagają w walce z otyłością i cholesterolem
Wiśnie źródło potasu pomagają w obniżeniu kwasu moczowego
Borówka amerykańska niezastąpiona w profilaktyce nowotworowej i chorób układu krążenia
Jeżyny regulują przemianę materii  leczą kaszel chrypkę
Truskawki zawierają karoten witaminy C, B,PP,potas wapń, magnez żelazo
Gruszki zawierają jod,witaminy B,C,wapń fosfor magnez ,potas,pomocne przy zapaleniu dróg moczowych oraz kamicy nerkowej
Winogron bogaty w witaminę B,C,żelazo ,wapń uelastycznia naczynia krwionośne
 

Translate