Ciasto "Bajka"
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki alkoholu
Galaretki
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 30 minut w 180 st
Biszkopt jasny pieczemy tak samo jak biszkopt kakaowy
Galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
każdą w innym garnuszku studzimy kroimy w kostkę
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem mieszamy z galaretkami
biszkopt czekoladowy kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy biszkopt jasny krem biszkopt kakaowy
wierzch smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin