Ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Śliwki
1 kg śliwek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem oraz orzechy
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Śliwki
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
pieczemy w 180 st około 45 minut
Śliwki
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
dajemy do garnka dodajemy cukier gotujemy 5 minut
obie mąki mieszamy w 1/2 szklance wody
dolewamy do śliwek zagotowujemy
Śmietana
kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę kawę masę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy śliwkami dajemy biszkopt
na wierzch ciasta dajemy śmietanę posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki
ciasto kroimy na pół smarujemy śliwkami dajemy biszkopt
na wierzch ciasta dajemy śmietanę posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki