Sałatka na zimę "Warzywny bukiet"
Składniki:
3 kg kapusty białej
4 papryki czerwone
1 kg marchwi
6 zielonych ogórków
Zalewa
1 szklanka octu
2 szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskich
1 szklanka octu
2 szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskich
sól cukier do smaku
Wykonanie:
opłukaną kapustę drobno szatkujemy
Wykonanie:
opłukaną kapustę drobno szatkujemy
ogórka kroimy w plasterki
paprykę kroimy w paseczki
paprykę kroimy w paseczki
marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
warzywa solimy mieszamy gdy puszczą sok dajemy do słoików
Zalewa
wodę gotujemy z liściem laurowym zielem angielskim
warzywa solimy mieszamy gdy puszczą sok dajemy do słoików
Zalewa
wodę gotujemy z liściem laurowym zielem angielskim
dodajemy ocet cukier mieszamy
warzywa zalewamy gorącą zalewą
warzywa zalewamy gorącą zalewą
pasteryzujemy 15 minut od zagotowania