Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Słodki Michałek"

Ciasto "Słodki Michałek"
Ciasto "Słodki Michałek"

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
20 dkg cukierków białych michałków
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
starta czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40  minut

Masa
cukierki dajemy do miseczki rozpuszczamy na garnku z wrzącą wodą
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę rozpuszczone cukierki mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin