Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto drożdżowe z jeżynami



Ciasto drożdżowe z jeżynami


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka

Jeżyny
40 dkg jeżyny
jeżyny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy

Posypka " Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki pszennej
5 dkg cukru pudru
garść płatków migdałowych
składniki posypki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże cukier mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn mieszamy
na koniec dolewamy olej ciasto wyrabiamy musi być lśniące
zostawiamy aż podwoi objętość w ciepłym miejscu
ciasto dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jeżyny posypujemy posypką
pieczemy w 170 st około 40 minut