Mój kanał na YouTube

Translate

Kluski na parze z jagodami



Kluski na parze z jagodami

Składniki:
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
około 2 szklanek mleka
6 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki masła

Jagody
40 dkg jagód
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny

Do polania
stopione masło lub bita śmietana

Jagody
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
oprószamy kaszą manną i cukrem


Wykonanie:
drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem rozczyn 
ciasto mieszamy na koniec dolewamy stopione masło 
wyrabiamy zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki
nakładamy jagody zlepiamy 
kluski parujemy 15 minut podajemy polane masłem