Kluski na parze z jagodami
Składniki:
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
około 2 szklanek mleka
6 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki masła
Jagody
40 dkg jagód
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny
Do polania
stopione masło lub bita śmietana
stopione masło lub bita śmietana
Jagody
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
oprószamy kaszą manną i cukrem
Wykonanie:
drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem rozczyn
ciasto mieszamy na koniec dolewamy stopione masło
wyrabiamy zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki
nakładamy jagody zlepiamy
kluski parujemy 15 minut podajemy polane masłem