Ciasto "Makowa panienka"
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 kostki masła
3 szklanki mleka
2 budynie
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
10 dkg mielonych orzechów
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
Krem
budynie gotujemy na mleku strudzimy masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu mielone orzechy masę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem dajemy krem a na niego bitą śmietanę
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 kostki masła
3 szklanki mleka
2 budynie
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
10 dkg mielonych orzechów
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
Krem
budynie gotujemy na mleku strudzimy masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu mielone orzechy masę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem dajemy krem a na niego bitą śmietanę
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny