Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
1/2 kg serka mascarpone
1 szklanka mielonych orzechów
3 łyżki orzechów zostawiamy do dekoracji
3/4 litra śmietany 30 %
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżeczek żelatyny
1/2 czekolady
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki kakao z proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
Ser
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy serek płynną żelatynę orzechy masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę orzechową wierzch posypujemy mielonymi orzechami
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
sernik dajemy do lodówki na parę godzin