Babka drożdżowa z ziemniakami
Składniki:
1/2 kg szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
5 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
2 ziemniaki ugotowane
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
drożdże mieszamy z łyżką mąki cukru letnie mleko rozczyn zostawiamy na 10 minut
do obu mąk dajemy mielone ziemniaki rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy na koniec
2 ziemniaki ugotowane
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
drożdże mieszamy z łyżką mąki cukru letnie mleko rozczyn zostawiamy na 10 minut
do obu mąk dajemy mielone ziemniaki rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy na koniec
dolewamy stopione masło mieszamy
zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę pod przykryciem
ciasto wykładamy do formy 24 cm
zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę pod przykryciem
ciasto wykładamy do formy 24 cm
wysmarowanej masłem oprószonej mąką zostawiamy na 20 minut
babkę pieczemy godzinę w 170 st