Szarlotka ucierana

Szarlotka ucieranaSzarlotka ucierana

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1.5 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jabłka
1.5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
obrane jabłka ścieramy podsmażamy z cukrem 5 minut
do ostudzonych jabłek dodajemy kisiel mieszamy

Ciasto
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
dolewamy olej ciasto dokładnie mieszamy
formę wykładamy papierem do pieczenia
dajemy 1/3 ciasta zapiekamy 10 minut
na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka
przykrywamy pozostałym ciastem pieczemy 35 minut w 170 st
wierzch szarlotki polewamy rozpuszczoną czekoladą

Polub Nas

 

Translate