Składniki:
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 dkg masła
mleko [około 2 szklanek]
8 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
30 dkg jagód
Kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
składniki kruszonki mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
do przesianej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
na koniec dajemy stopione masło wyrabiamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki
wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem
na krążki ciasta dajemy jagody posypujemy kruszonką
pieczemy 25 minut w 180 st na złoto brązowy kolor
na krążki ciasta dajemy jagody posypujemy kruszonką
pieczemy 25 minut w 180 st na złoto brązowy kolor