Mój kanał na YouTube

Translate

Kulebiak


Kulebiak
Kulebiak

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
jajko do smarowania

Farsz
30 dkg kapusty kiszonej
30 dkg mięsa gotowanego
[np z rosołu]
1 cebula
sól pieprz czosnek

Wykonanie:
drożdże z cukrem letnim mlekiem mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy sól rozczyn jajko mleko stopione masło
ciasto wyrabiamy na gładką kulę zostawiamy
do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu

Farsz:
kapustę kroimy gotujemy do miękkości odcedzamy
mięso kapustę i podsmażoną cebulę mielimy
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy na prostokąt dajemy farsz zwijamy rulon
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem nakłuwamy widelcem
pieczemy w 170 st około 50 minut