Placek po węgiersku
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól pieprz
cebula
3 łyżki mąki
olej
Gulasz
1/2 kg łopatki
1 łyżka mąki pszennej
10 dkg boczku wędzonego
2 papryki czerwone
sól pieprz wędzona papryka
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy robotem lub ręcznie odlewamy nadmiar płynu
dodajemy sól pieprz mąkę startą cebule jajko
masę ziemniaczana dokładnie mieszamy
smażymy duży placek na złoty kolor z obu stron
Sos
opłukane mięso osuszamy kroimy w kostkę oprószamy mąką
obsmażamy na boczku z cebulą
doprawiamy solą pieprzem czosnek papryką
podlewamy wodą dusimy pod przykryciem około godziny
dodajemy pokrojoną paprykę koncentrat pomidorowy dusimy 15 minut
gulasz podajemy z plackiem