Ciasto kawowe z rumem
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3 serki waniliowe [150 g ]
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
podłużne biszkopty
mielone orzechy
Poncz
1 szklanka kawy
1/2 szklanki rumu
2 łyżki cukru
składniki mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serki rozpuszczoną żelatynę
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serki rozpuszczoną żelatynę
masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy smarujemy masą
biszkopt kroimy smarujemy masą
układamy nasączone biszkopty dajemy masę biszkopt
wierzch smarujemy masą posypujemy orzechami